Artroscopie umar

ARTROSCOPIA DE UMAR – GENERALITATI
    Este o tehnica chirugicala prin care ortopedul inspecteaza, diagnosticheaza si repara problemele din interiorul articulatiei.

In timpul artroscopiei de umar, chirurgul introduce o camera mica in articulatie, numita artroscop.
    Camera transmite imagini pe un monitor, care ajuta chirurgul sa ghideze instrumente miniinvazive in articulatie.
Datorita faptului ca artroscopul si instrumentele chirugicale sunt subtiri, chirurgul va efectua incizii de mici dimensiuni la nivelul tegumentului, si astfel pacientul va avea dureri mai putine si un timp mai scurt de recuperare.
Artroscopia de umar a fost pentru prima data folosita in 1970.
 
ANATOMIA
 
Articulatia umarului este o articulatie complexa, cu cel mai mare grad de miscare din corp. Este alcatuita din 3 oase – humerus, scapula si clavicula. Capul humeral este sferic si acoperit de cartilaj, care ajuta la alunecarea normala a acestuia in articulatie. Aceasta se articuleaza cu o componenta a scapulei, numita glena, care este acoperita de asemenea de cartilaj si are atasata de jur imprejurul ei, labrumul, care ajuta la stabilizarea si contentia articulatiei.
Capsula articulara imbraca articulatia si este captusita de un tesut numit sinovial. Acesta produce lichidul sinovial care lubrefiaza articulatia.
Coafa roatatorie este formata din 4 tendoane musculare care ajuta la stabilizarea articulatiei si realizarea miscarilor in cadrul acesteia si sunt reprezentate de tendonul muschiului subscapular, supraspinos, infraspinos si rotundul mic.
Bursa, este un sac de lubrefiere intre coafa rotatorie si os ( acromion). Aceasta permite coafei rotatorii sa alunece fara frecare pe os in timpul miscarilor.
 
 
CAND ESTE RECOMANDATA ARTROSCOPIA DE UMAR?
    Artroscopia de umar este recomandata pentru diverse afectiuni ale umarului care nu raspund la tratamentul conservator reprezentat de : repaus, recuperare medicala, tratament antiinflamator si injectii cu cortizon. 
In diversele afectiuni ale umarului, inflamatia cauzeaza edem, durere si redoare articulara.
Ce tratam prin artroscopie?
- sutura de coafa rotatorie;
- indepartarea calcificarilor;
- reparatia labrumului;
- reparatia ligamentelor;
- indepartarea fragmentelor osoase ;
- indepartarea fragmentelor de cartilaj intraarticulare;
- stabilizarea dupa luxatia de umar;
- neuroliza – eliberarea de nervi;
- repararea fracturilor;
- excizia chisturilor.
 
CARE ESTE PREGATIREA PREOPERATORIE IN CAZUL ARTROSCOPIEI DE UMAR ?
Se face un consult medical amanuntit pentru depistarea altor afectiuni asociate, analize de sange, EKG, radiografie pulmonara.
Anestezia folosita poate fi generala, sau bloc interscalenic.
Interventia chirugicala are o durata variabila.


 
 
CUM SE REALIZEAZA PROCEDURA CHIRURGICALA ?
    Asezarea pacientului poate fi in pozitia semisezanda sau in pozitie de decubit lateral.
Dupa pozitionare se face toaleta zonei care urmeaza a fi incizata si se izoleaza cu campuri sterile.
Chirurgul realizeaza mici incizii prin care introduce artroscopul si vizualizeaza spatiul scapulohumeral si subacromial si introduce mici instrumente chirurgicale.
Articulatia este marita de volum cu ajutorul serului fiziologic steril, permitand astfel chirurgului sa lucreze intr-un spatiu mai mare.
Dupa identificarea si rezolvarea problemelor, plagile sunt inchise cu fire de sutura subtiri.


 
CUM SE FACE RECUPERAREA POSTOPERATORIE ?
    In cazul artroscopiei, recuperarea este mai rapida decat in cazul interventiei chirurgicale clasice. Pot aparea dureri minime in prima saptamana postoperatorie. In cazul interventiilor mai complexe, discomfortul se poate mentine cateva saptamani.
Pentru scaderea inflamatiei si a durerii, medicul va poate recomanda medicamente antiinflamatorii sua mentinerea bratului in repaus cu ajutorul unei esarfe de sustinere.
Recuperarea medicala postoperatorie este foarte importanta pentru restabilirea functionalitatii normale a articulatiei, aceasta fiind realizata prin kinetoterapie pasiva initial pentru castigarea mobilitatii articulare si kinetoterapia activa ulterior, pentru refacerea tonusului muscular.
 
 
CARE SUNT COMPLICATIILE POSTOPERATORII?
Sunt reduse in cadrul artroscopiei de umar, acestea putand fi : infectie, sangerare excesiva, tromboze, afectari vasculare si nervoase.