Artroscopie genunchi

 ARTROSCOPIA DE GENUNCHI – GENERALITATI

    Artroscopia genunchiului este o tehnica chirurgicala care permite medicului sa vizualizeze articulatia genunchiului fara sa fie nevoie de o incizie mare la nivelul tegumentului si al partilor moi.
    Artroscopia este utilizata atat pentru diagnosticul cat si pentru tratamentul diverselor afectiuni ale genunchiului. In timpul interventiei, chirurgul introduce o camera mica numita artroscop, in articulatie. Camera transmite imagini catre un monitor, iar chirugul, urmarind aceste imagini, manevreaza mici instrumente in articulatie. Datorita faptului ca artroscopul si instrumentele chirurgicale folosite sunt mici, este nevoie de incizii mici la nivelul tegumentului. Ca rezultat, pacientul are durere si redoare articulara minima postoperatorie, iar timpul de recuperare este redus.
 
 
ANATOMIE
    Genunchiul este cea mai mare articulatie a corpului precum si una dintre cele mai complexe. Oasele implicate in articulatie sunt reprezentate de capatul femurului, capatul tibiei si rotula. Alte structuri importante sunt reprezentate de cartilajul articular, care se regaseste pe capatul femurului, tibiei si pe rotula, si permite alunecarea usoara a acestora in timpul miscarii.
    Tesutul sinovial - capsula articulara este tapetata de un tesut numit sinovial, Acesta produce un lichid care lubrifiaza cartilajul si scade frecarea in timpul miscarii.
Meniscurile – sunt tesuturi fibrocartilaginoase, sub forma literei C, dispuse atat in compartimentul intern, cat si in extern. Meniscul are rol de amortizare a socurilor si stabilizare a articulatiei genunchiului.
Ligamentele – fac legatura dintre oase. La nivelul genunchiului exista 4 ligamente importante, si anume: 2 ligamente colaterale de o parte si de alta a genunchiului si 2 ligamente incrucisate, anterior si posterior.
 
 
 
CAND ESTE NECESARA ARTROSCOPIA?
    Aceasta poate fi recomandata in anumite afectiuni care nu raspund la tratament conservator, cum ar fi : repausul, recuperarea medicala, medicamente sau infiltratii intraarticulare antiinflamatorii.
Cele mai frecvente proceduri artroscopice ale genunchiului sunt:
-indepartarea sau sutura leziunii de menisc;
-reconstructia de ligament incrucisat anterior;
-indepartarea de tesut sinovial inflamat;
-tratamentul leziunilor de cartilaj;
-excizia de fragmente de cartilaj sau os, libere intraarticular;
-tratamentul afectiunilor patelare;
-tratamentul infectiilor de genunchi.
CE PRESUPUNE PREGATIREA PREOPERATORIE?
Include investigatii pentru depistarea afectiunilor asociate, teste de sange si EKG.
Anestezia  care se foloseste poate fi anestezie generala sau rahianestezie.
CUM SE REALIZEAZA INTERVENTIA CHIRURGICALA?
Pozitionarea pacientului – pacientul este pus in pozitie dorsala pe masa de chirurgie, cu genunchiul indoit la marginea mesei.  Procedura se incepe prin realizarea a 2 mici incizii, numite portaluri, la nivelul genunchiului. Se utilizeaza ser fiziologic steril pentru a destinde articulatia si a permite o vizualizare mai buna a acesteia. Primul pas al interventiei chirugicale consta in vizualizarea compartimentelor genunchiului si identificarea problemelor.
Instrumente minim invasive sunt utilizate pentru indepartarea de menisc, indepartarea tesutului sinovial, abrazarea leziunilor de cartilaj si sutura meniscului.
Interventia chirurgicala dureaza sub 1 ora, iar plagile se inchid cu 2 fire  de sutura subtiri.
 Fig.3.
CARE SUNT COMPLICATIILE ARTROSCOPIEI DE GENUNCHI?
    Rata de complicatii dupa artroscopia de genunchi este redusa. Posibile complicatii postoperatorii :
-infectii;
-tromboza venoasa;
-redoare de genunchi;
-hemartoza.
CE PRESUPUNE RECUPERAREA?
    Dupa artroscopia de genunchi, pacientul poate pleca acasa in aceeasi zi, recuperarea fiind mai rapida decat in cazul interventiei chirurgicale clasice.
 
 
CARE ESTE CONDUITA POSTOPERATORIE?
     Pacientul primeste o reteta care contine medicamente antiinflamatorii si tratament anticoagulant injectabil.
In primele zile postoperatorii, pacientul mentine piciorul in pozitie ridicata, in pat, cu aplicatii locale reci, avand ca scop reducerea inflamatiei.
Pansamentul trebuie schimbat din 2 in 2 zile si trebuie mentinut uscat in timpul toaletei zilnice.
Pacientul poate incepe sprijinul progresiv pe membrul pelvin operat, in limita durerii.
Pacientul trebuie sa urmeze cu regularitate un program de recuperare medicala , care are ca scop redarea functionalitatii normale a articulatiei genunchiului si musculaturii.
Pacientul poate sa inceapa sa conduca masina la 1-3 saptamani dupa interventia chirurgicala.
Majoritatea pacientilor revin in totalitate la activitatile obisnuite , dupa aceasta interventie.
Perioada de recuperare completa depinde de severitatea afectiunilor pentru care s-a facut artroscopia, de exemplu, in cazul reconstructiei de ligament incrucisat, pacientul se poate intoarce la activitatile obisnuite dupa 4-8 saptamani, in schimb activitatile mai solicitante pot fi reluate dupa 6 luni- 1 an.
Pentru pacientii care lucreaza in conditii de munca grele, este necesara scaderea activitatilor. 
Uneori afectarea genunchiului poate fi atat de severa, incat problema nu poate fi rezolvata printr-o artoscopie.