Ecografia abdominala

CE ESTE ECOGRAFIA ABDOMINALA?

Examinarea ecografica utilizeaza sunete de inalta frecventa pentru a obtine imagini sau video din interiorul corpului. Ecografia abdominala ajuta medicul sa vizualizeze organele si structurile din interiorul abdomenului. Ultrasunetele sunt sigure si nedureroase. Imaginile ecografice sunt realizate in timp real; de asemenea sunt capabile sa arate structurile, miscarea organelor interne, precum si circulatia sangvina. Acest test este cel mai frecvent utilizat pentru a vedea si examina copilul la femeile insarcinate dar are de asemenea mult mai multe intrebuintari.
Fig.1.Pozitionarea pacientului.
 
CAND ESTE NECESARA ECOGRAFIA ABDOMINALA?
Ecografia abdominala este utilizata pentru examinarea majoritatii organelor din cavitatea abdominala. Aceste organe includ colecistul , rinichii, ficatul, pancreasul si splina. De asemenea se poate vizualiza anevrismul de aorta abdominala. 
Ecografia abdominala este utilizata in:
1.tromboze;
2. organe marite ( ficat, splina, rinichi);
3. lichid in cavitatea abdominala;
4. colecistita;
5. hernie abdominala;
6. pancreatita;
7. pietre la rinichi;
8. insuficienta renala;
9. cancer de ficat;
10. apendicita;
11. tumori.
 
De asemenea, ecografia bdominala poate fi utila in timpul anumitor proceduri, cum ar fi:
1. In timpul biopsiei abdominale - ajuta medicul sa pozitioneze corect acul pentru aspirarea tesutului din zona patologica;
2. Ecografia poate ajuta medicul sa dreneze lichidul dintr-un chist sau abces;
3. Ecografia poate ajuta doctorul sa vizualizeze circulatia sangelui la nivel abdominal.
Fig.2. Pozitionarea transductorului.
 
CARE SUNT RISCURILE ECOGRAFIEI ABDOMINALE?
Ecografia abdominala nu prezinta niciun risc.
Spre deosebire de examinarea radiologica sau tomografica, ultrasunetele nu iradiaza, lucru util pentru examinare chiar si la femeile gravide. Nu exista nicio dovada ca ecografia, sau monitorizarea batailor inimilor fetale pot afecta copilul, totusi, medicii nu pot fi siguri daca nu exista efecte pe termen lung. Uneori, ultrasunetele pot provoca mici bule la nivelul tesuturilor - efectele pe termen lung nu sunt cunoscute.
 
CUM NE PREGATIM PENTRU EXAMINAREA ECOGRAFICA ABDOMINALA?
Intrebati doctorul daca puteti sa consumati lichide sau sa luati medicamente inainte de examinare. Medicul va indica sa nu consumati nimic cu 8 ore inainte de examinare, datorita faptului ca alimentele nedigerate din stomac pot bloca ultrasunetele, facand astfel dificila examinarea. Exceptie de la aceasta regula o face examinarea colecistului, a ficatului, a pancreasului si splinei. In aceste situatii veti fi instruiti sa aveti o masa fara grasimi, cu o seara inainte de examinare.
 
CUM SE REALIZEAZA ECOGRAFIA ABDOMINALA?
Inainte de examinarea ecografica vi se va cere sa indepartati hainele, bijuteriile, sau alte obiecte de la nivelul zonei care urmeaza a fi examinata. Va veti intinde pe patul de examinare, cu abdomenul expus. Medicul va aplica un gel pe zona de examinare, impiedicand astfel formarea de bule de aer care scad calitatea ecografiei.
Transductorul transmite unde de inalta frecventa la nivelul corpului, unde care nu pot fi percepute de urechea umana. Atunci cand undele lovesc un obiect dens, acestea retransmit un ecou la transductor.
Daca aveti dureri abdominale puteti simti un discomfort in timpul examinarii ecografice.
 
FACTORI CARE POT SCADEA CALITATEA ECOGRAFIEI ABDOMINALE
1. Obezitate severa;
2. Alimente in stomac;
3. Bariu - folosit in proceduri de diagnostic;
4. Gaze intestinale in exces.
Procedura dureaza mai putin de 30 de min.
 
CE SE INTAMPLA DUPA EXAMINAREA ECOGRAFICA ABDOMINALA?
Medicul de imagistica interpreteaza imaginile obtinute ecografic si face un raport medical cu care va prezentati la medicul specialist pentru a discuta diagnosticul si optiunile terapeutice.