Ecografia de tiroida

 Ecografia de tiroida utilizeaza ultrasunetele pentru a produce imagini ale glandei tiroide, si celorlalte elemente ale gatului. NU foloseste radiatii ionizante si este frecvent folosita pentru depistarea nodulilor sau altor formatiuni.

Aceasta procedura nu necesita o pregatire speciala, pacientii putand veni imbracati lejer si fara a purta accesorii in zona gatului.
 Fig.1.Ecografie tiroida
 
Ce inseamna ecografia de tiroida?
Ecografia este o explorare imagistica sigura si fara durere, care obtine imagini din intreiorul corpului, utilizand ultrasunetele. Imaginile ecografice sunt obtinute cu ajutorul unui mic transductor si a unui gel aplicat direct pe piele. Ultrasunetele de inalta frecventa sunt transmise de la transductor prin gel, la nivelul corpului. Transductorul colecteaza sunetele intoarse de la nivelul corpului si cu ajutorul unui calculator, acestea sunt transformate in imagini.
Examinarea ecografica nu este iradianta ca radiografia, iar datorita faptului ca imaginile se obtin in timp real, ele pot vizualiza organele interne in miscare precum si fluxul sanguin.
Ecografia de tiroida obtine imagini ale glandei tiroide si ale structurilor de la nivelul gatului. Glanda tiroida este localizata in partea din fata a gatului , deasupra claviculei si are aspectul unui fluture, cu fiecare lob de o parte si de alta a gatului. Tiroida este una din cele 9 glande endocrine localizate la nivelul corpului, ce produce si trimite hormoni in circulatia sanguina.
Glanda tiroida produce hormoni tiroidieni care ajuta la reglarea diverselor functii ale corpului, cum ar fi frecventa cardiaca.
De multe ori se pot vizualiza nodului care nu sunt palpabili la nivelul pielii. Aproximativ 5-10% din populatia adulta pot prezenta noduli ce pot fi identificati printr-o ecografie. 
 
Care sunt cele mai frecvente indicatii ale ecografiei de tiroida?
Ecografia de tiroida este cel mai frecvent folosita pentru:
    1. a determina daca exista o denivelare la nivelul tiroidei sau structurilor adiacente ale gatului.;
    2. a analiza aparitia nodulilor tiroidieni si a determina daca acestia sunt benigni sau necesita o biopsie pentru determinarea diagnosticului, in acest caz biopsia cu un ac fin, prin aspiratie, ghidata ecografic, poate ajuta la cresterea acuratetii biopsiei;
    3. a vedea daca exista alti noduli in afara celui simtit la palpare;
    4. a vedea evolutia in timp a unui nodul tiroidian.
Datorita faptului ca ecografia reda imagini in timp real, aceasta poate fi utilizata pentru biopsie, caz in care cu ajutorul unui ac se extrag celule din zona patologica pentru examenul histopatologic.
Ecografia de asemenea poate ghida insertia unui cateter sau a unui sistem de drenaj.
 
Pregatirea pacientului
Pacientul trebuie sa poarte imbracaminte confortabila, fara haine stranse pe gat sau bijuterii in zona gatului. Nu necesita alte pregatiri.
 
Cum arata echipamentul necesar ecografiei de tiroida?
Ecograful contine o consola , un ecran video si un transductor. Transductorul este un dispozitiv mic, care se manevreaza cu mana, atasat la scanner printr-un cablu. Pot fi utilizate diverse transductoare in timpul aceleiasi proceduri. Transductorul trimite sunete de inalta frecenta la nivelul corpului si capteaza ecoul produs de acestea la nivelul corpului. Principiile sunt similare cu ale sonarului utilizat la barci sau submarine.
Imaginea ecografica este imediat vizibila pe ecran.  Imaginea este creata pe baza amplitudinilor, frecventelor si timpului necesar intoarcerii semnalului de la tesutul pacientului.  Se pune o cantitate mica de gel intre piele si tranductor pt a favoriza transmiterea si intoarcerea undelor.
 
Tehnica ecografiei de tiroida
Imaginile ecografice implica acelasi principiu al sonarelor , utilizate de barci, vapoare si submarine. Cand un ultrasunet loveste un obiect, sunetul se intoarce ca un ecou. Masurand aceste unde de ecou, este posibil sa determinam distanta fata de obiect, precum si dimensiunea obiectului, forma sau consistenta lui. In medicina, ultrasunelete utilizate, determina modificari de forma, marime sau contur al organelor, vaselor sau detecteaza mase patologice cum ar fi tumorile.
La examinarea ecografica, transductorul trimite undele la nivelul corpului si receptioneaza undele de ecou.  Aceste sunete intalnesc diverse tesuturi, cum ar fi organe interne, zone lichide, care retransmit un ecou ce va fi receptionat de transductor si masurat de calculator, realizand o imagine in timp real pe monitor.
 Fig.2. Noduli tiroidieni
 
Cum se realizeaza ecografia de tiroida?
Pentru cele mai multe examinari ecografice, pacientul va fi pozitionat cu fata in sus pe masa de examinarea. De asemenea poate fi intors pe o parte sau pe cealalta pentru a imbunatati calitatea imaginii.  Dupa pozitionarea pe masa de examinare, medicul imagistician va aplica un gel pe zona care urmeaza sa fie examinata. Gelul ajuta la imbunatirea contactului dintre transductor si corp, eliminand bulele de aer dintre transductor si piele care pot bloca undele in trecerea lor in corp.
De obicei nu exista discomfort sau durere atunci cand transductorul este apasat pe piele.  O data ce investigatia este completa, gelul va fi sters de pe piele, acesta neproducand reactii alergice de obicei.
 
La ce sa ne asteptam in timpul sau dupa terminarea procedurii?
Examinarea ecografica este nedureroasa si foarte usor de tolerat de majoritatea pacientilor.
Ecografia de tiroida dureaza de obicei in jur de 30 de min. 
In timpul examinarii poate fi necesara intinderea gatului pt facilitarea examinarii. Daca suferiti de dureri de gat, informati medicul inainte de examinare.
Cand examinare este completa, veti fi rugat sa va imbracati si sa asteptati rezultatul ecografiei.
Dupa examinarea ecografica va puteti intoarce la activitatile cotidiene.
 
Cine interpreteaza rezultatele ecografiei de tiroida si cum le putem obtine?
Un medic de imagistica sau un medic specialist cu competenta ecografica va analiza imaginile si va genera un raport medical cu care veti merge la medicul specialist.
 
BENEFICII SI RISCURI
Beneficii:
    1. Majoritatea examinarilor ecografice sunt noninvazive;
    2. Ocazional examinarea ecografica poate fi usor inconfortabila;
    3. Examinarea ecografica este usor de facut si nu are costuri mari;
    4. Investigatia ecografica este extrem de sigura si nu utilizeaza radiatii;
    5. Examinarea ecografica ne ofera imagini clare ale partilor moi care nu pot fi vizualizate radiologic;
    6. Ecografia ne ofera imagini in timp real, lucru important pentru ghidarea procedurilor miniminvazive  cum ar fi biopsia cu ac sau aspiratia de fluide.
Riscuri:
    1. In ecografia diagnostica standard nu se cunosc efecte negative asupra corpului uman.
 
Care sunt limitele ecografiei de tiroida?
Daca 1 sau mai multi nodului sunt identificati la nivelul glandei tiroide, medicul va examina carasteristicile acestora. Anumite caracteristici sunt foarte sugestive pentru benignitatea unui nodul, insa alteori trebuie facut diagnosticul diferential cu tumorile maligne, aceasta realizandu-se prin biopsie cu ac si o examinare histopatologica a tesutului recoltat.
Nu se poate examina cu ecograful functia tiroidei. Aceasta se face cu ajutorul testelor de sange sau testelor cu izotopi radioactivi.